Panduan Solat Taraweh Di Rumah

Panduan Solat taraweh di rumah. Telekung cotton Kadzafashion, kadza by indrianna, telekung siti khadijah, telekung lycra, telekung cotton, telekung online, beli telekung online,

PANDUAN SOLAT TARAWEH DI RUMAH

Pada umumnya solat sunnat adalah lebih utama dilakukan di rumah, akan tetapi bagaimana untuk terus menjaga semangat menyemerakkan Ramadhan adalah dengan pergi beramai-ramai ke surau atau masjid terdekat di kediaman atau di tempat kerja (yang bekerja dimalam hari) untuk solat berjemaah dengan mendengarkan para Imam membacakan bacaan-bacaan ayat suci Al-Quran dengan merdu dan syahdu.

 

Tetapi apakan daya pada golongan- golongan tertentu, seperti wanita yang masih memiliki anak kecil (bayi) yang takut mengganggu ketenteraman taraweh di masjid atau di surau, dan banyak kaum hawa ini memilih untuk solat taraweh bersama anak-anak dirumah sahaja.

Tidak kurangnya, pada orang yang sudah lanjut usia (tua) yang sudah tidak mampu bergerak jauh maka boleh diberikan panduan pada mereka untuk diguna pakai

 

Berapa bilangan paling afdhal solat taraweh? Yang paling afdhal adalah yang mana yang paling khusyuk solatnya, sedikitnya adalah dua rakaat, untuk bilangan yang terbanyak tiada ketetapan yang kuat oleh Rasulullulah. Rasulullah bersabda:

صلاة الليل مثنى مثنى

“Solat malam dua rakaat, dua rakaat”, hadith sahih riwayat al Bukhari & Muslim.

Telekung Kadza by Indrianna berkonsepkan moden, cantik dan patuh syariah.

Bercorak dan berwarna yang sangat menarik

 

Menepati permintaan Muslimah di mana Kadzafashion adalah telekung pertama yang bercorak dan menutup dagu

Step by step solat sunat Taraweh

  • Melakukan perkara yang biasa ketika hendak melakukan solat seperti berwudu’ dan menutup aurat
  • Solat dilakukan 2 rakaat 1 salam
  • Buatlah pilihan, sama ada ingin solat dengan bacaan yang panjang atau pendek.
  • Jika memilih untuk membaca bacaan yang pendek, maka selepas al fatihah bacalah mana-mana surah yang telah dihafal. Dalam satu rakaat boleh membaca lebih dari satu surah, contohnya: dalam rakaat pertama, selepasa membaca al Fatihah membaca surah ad-Dhuhaa, al Insyirah dan at-Tin, dan pada rakaat kedua selepas al Fatihah membaca surah az Zalzalah, at Takathur dan al Ashr.
  • Jika memilih untuk membaca bacaan yang panjang, boleh dengan melihat kepada mushaf al Quran. Pilih mushaf al Quran yang bersize besar, letak di atas Mushaf stand, meja atau kerusi. Muka surat sebelah kanan dibaca pada rakaat yang pertama dan muka surat yang kiri dibaca pada rakaat ke dua.

Anda ingin mendirikan solat dengan mengenakan telekung yang kemas, lembut, tidak panas, agar tidak mengganggu solat panjang anda? Telekung Kadza menyediakan dan menyelesaikan masalah anda.

Telekung Kadza terbuat daripada cotton jepun, sejuk, tidak panas seperti secara di gunung Fuji (hehehhehe) bercorak dan moden konsep tapi apa yang paling BEST dari moden konsep ini adalah telekung kami patuh Syariah, kerana apa? Kerana telekung kami bercorak dan menutup dagu, dimana dibahagian dagu kadza menyediakan dengan kain khusus yang dapat mencengkam bahagian muka agar tidak mudah goyang ketika melakukan pergerakan solat.

 

Mencari telekung moden Siti Khadijah? Cuba anda rasai sendiri. Sudah ramai yang memperkatakan telekung kami telekung online yang sangat terpercaya dan pakaian muslimah yang sangat sesuai digunakan dirumah atau diluar rumah. Kenapa tidaknya telekung Kadza adalah satu-satunya telekung printed yang patuh syariah.

Untuk belian online boleh ke web www.kadzafashion.com

Untuk whatsapp dan call 013-2120988

Saiz telekung labuh sesuai untuk semua ketinggian

Terdapat telekung ibu dan anak yang sedondon dengan warna dan corak yang sama

Beribadah dengan lebih anggun dan berkomitmen

Sesuai dengan kaedah cucian biasa (normal wash) atau cucian kering (dry clean)

Hiasan renda berkualiti tinggi

Berkonsep 2 in 1 sejadah dan bag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *